Dag 3 - Reisverslag uit Kopenhagen, Denemarken van P. Herk - WaarBenJij.nu Dag 3 - Reisverslag uit Kopenhagen, Denemarken van P. Herk - WaarBenJij.nu

Dag 3

Door: P.

Blijf op de hoogte en volg P.

21 Mei 2024 | Denemarken, Kopenhagen

Hoogste dagtemperatuur: 20 graden

Gereden kilometers: 0 km

Totaal kilometers:744km

Goedenavond,

Ondanks da we geen wekker hadden gezet, waren we al vroeg wakker. Ons appartement ligt aan een vrij drukke weg met vrij veel verkeer. Het geluid van de passerende auto’s dringt vanwege de dubbele beglazing niet echt door naar binnen. Echter wel het geluid van een passerende ambulance, waarvan het gejank ons beide wakker maakte.

Hè, jammer nou, hoor ik naast me, net als we niet vroeg op moeten, hebben we dit. Ik zeg, draai je nog maar een keer om en probeer verder te slapen. Maar eenmaal wakker en uitgerust, want de bedden zijn prima, hebben we de slaap niet meer kunnen vatten. Na een lekkere douche, zaten we om 9 uur aan het ontbijt.

We besloten de koffie nog in het appartement te drinken en daarna te vertrekken voor een dagje sightseeing in Kopenhagen. 10:25 uur trokken we deur dicht en na een wandeling van een minuut of 10 stonden we op het “Station Sunby”. Via de app op de telefoon 2 kaartjes gekocht en 2 minuten laten rolde de metro het perron op. Na een ritje van 7 minuten kwamen we aan in “Station Kogens Nytorv”. Toen we de lift uitkwamen, stonden recht voor “Magasin du Nord” in het centrum van de stad.

Via een paar zijstraatjes kwamen bij de brug naar het “Christiansborg Slot” (het koninklijk paleis en stallen).

Via een poort kwamen we bij een zij-ingang van het paleis en daar zijn we naar binnen en naar boven gegaan, naar de vertrekken van koningin Margrethe. Er was daar ook een toilet en we hebben daar op het koninklijk toilet een koninklijke plas gedaan. Dat luchtte trouwens net zo op als op een normaal toilet, maar deze was wel heel bijzonder.

Weer beneden zijn we, de andere kant het paleis weer uitgelopen en kwamen we bij de stallen uit, waar een aantal ruiters de paarden aan he berijden waren. We zijn toen, via de parkeerplaats voor leden van het Deense parlement (Folketing), dat ook in het paleis is gevestigd, weer naar het voorplein gelopen. Dan via de brug naast het afgebrande beursgebouw weer terug gelopen, naar het “Kogens Nytrov” plein, waaraan het statige “Hotel d’Angeleterre” is gevestigd. Vandaar uit loop je eigenlijk zo de “Nyhavn” op, hét uitgaanscentrum van de stad. Daar was het tijd voor een bakkie, dat we bij restaurant “Ved Kajen” op het terras hebben genuttigd. Leuk om naar al die toeristen te kijken.

Van daar lopen we tussendoor naar “Slot Amaliënborg”. Op het plein ervoor staan een heleboel mensen te wachten, en zijn wij, per toeval precies op tijd voor de wisseling van de wacht. Leuk om mee te maken.

Daarna lopen we door, langs de mensenmassa naar de “Frederikskerk” met de groene koepel. Die gaan we ook binnen even bewonderen en vinden we tegen de achterwand 2 lege stoelen waar we een poosje in de koelte van de kerk hebben gezeten.

Maar niet te lang, want we willen nog meer van deze stad zien en lopen via de dure winkelstraat (Bredgade) naar het park rondom de vesting “Kastellet”. We nemen een parkpad die ons naar de “Grifionfontein” brengt. Via de Grifionbrug lopen we vervolgens de beeldentuin van het Langeliniepark door, en komen we uit bij het beeldje waar Kopenhagen bekend is in de hele wereld, “The Little Mermaid” van beeldhouwer Edvard Eriksen, geïnspireerd door het verhaal van Hans Christian Andersen met dezelfde naam.

We verlaten de kleine Zeemeermin en lopen door richting jachthaven, daar staat een eetcafé met een bord ervoor dat ze Franske hotdogs hebben. We hebben inmiddels best we trek dus bestellen we ieder een exemplaar met Franse Mosterd, flesje water erbij en smullen maar.

We lopen de brug bij de jachthaven over en gaan de trap af naar de vesting “Kastellet”, dit is een, nog steeds door het Deense leger gebruikte kazerne, die vanwege zijn unieke stervorm, toegankelijk is voor het publiek. We lopen over de kinderkopjes de vesting over zonder enige beschutting voor de zon en omdat het ommuurd is ook nog zonder wind, en we zeggen dat we medelijden hebben met de militairen die hier marcheren moeten.

De uitgang wordt anders dan de ingang bewaakt door 2 soldaten die de toeristen zonder een blik te gunnen doorlaten. We komen nu weer in het park om de vesting heen terecht, die we nu naar de andere kant doorkruisen. We steken de weg over en wandelen de brug over het spoor van “Østerport Station” over, om aan de andere kant het park achterlangs het “Statens Museum for kunst te doorkruisen en zo uit de komen bij de toegangspoort van “Rosenborgslot Park”.

Aan de overkant van deze toegangspoort is een studenten huisvesting, een oud gebouw waar ook een café, gerund door studenten is, en wandelen maakt dorstig, dus is het weer tijd voor een bakkie, dit keer op aanraden van Ellen, met een (Cinnamon roll), mmmm, we kunnen zeggen een goede keuze.

Na de koffie “Rosenborgslot Park” door geslenterd (we worden moe) en omdat we er toch zijn, aan de overkant ook de Botanische tuin nog te hebben bekeken, hebben we een klein stukje verderop, na 16855 stappen de metro naar ons appartement weer genomen. Waar we na het eten, aan dit verslag gaan werken.

Zo, hij is af, dit is nummer 3 in de rij.

Moe maar terugkijkend op een heerlijke dag, groeten we jullie van uit een zonnig Kopenhagen.

• 21 Mei 2024 - 21:08

Lydia :

Mooie foto’s [e-1f44d]

• 21 Mei 2024 - 23:14

Ellen :

Wat leuk om al die herkenbare plekjes op de foto's te zien en in de blog te lezen. Ook wij stonden toen toevallig goed voor de wisseling van de wacht. Grappig dat jullie precies hetzelfde hadden. Volgens mij hebben jullie een mooie route door de stad gelopen! Wat was jullie algemene indruk van Kopenhagen? Fijn dat de tip van de cinnamon roll trouwens goed bevallen is :)

• 22 Mei 2024 - 14:23

Monique & Aad:

Leuk om weer jullie belevenissen en herkenbare ervaringen in Kopenhagen te lezen. Groetjes vanuit Zuid Frankrijk

• 23 Mei 2024 - 14:58

Diana:

Wow mooie foto's. Jullie hebben veel gezien en boffen zeg dat jullie precies op tijd waren voor de wisseling van de wacht. Het weer was ook prima voor een dagje stedentrip.